MIOXSYS teszt: A Férfi Infertilitás Oxidatív hátterének a tesztje (Male Infertility Oxydative System)

Az elmúlt 50 év statisztikai adatai szerint a férfiak spermaképe mintegy 30-50%-kal romlott. A legújabb WHO útmutató alapján (WHO 5th Edition, 2010) a nemzőképesség határértéke 15 M/ml spermiumkoncentrációra nézve. Ez az érték a 80-as években még 60 M/ml volt. A meddőség esetében 40%-ban a férfiaknál kell keresni az okot. A probléma akkor jelentkezik, amikor a kivizsgálások nem találják meg a férfimeddőség okát, erre mondja a szakirodalom, hogy „idiopátiás” esettel állunk szemben. Az andrológiai gyakorlatban az idiopátiás esetek gyakorisága 20-40%-os is lehet. A WHO előírásai alapján elvégzett spermaanalízis az alap paraméterekre (koncentráció, mozgásképesség, összes spermiumszám, morfológia) megadja a választ, de azt nem tudja megmondani, hogy az adott minta fertilis, vagy pedig nem. A MIOXSYS teszt segítségével lényegesen több információt lehet nyerni az infertilitás okáról.

Mi a teszt célja?

A férfi infertilitás egyik alapvető oka a szervezetben kialakuló Oxidatív Stressz (OS). Az emberi szervezetben lezajló biokémiai folyamatok folyamatosan Reaktív Oxigén Részecskéket (ROS) termelnek. A ROS-t gyakran összekeverik a „szabadgyökökkel”, pedig valójában a szabadgyökök a ROS egyik csoportja. Egészséges szervezetben a ROS-t a szervezet antioxidatív rendszere semlegesíti (TAC, Teljes Antioxidáns Kapacitás), és jól működő egyensúly alakul ki. Amikor ez az egyensúly felborul bármely okból kifolyólag, akkor a feleslegben termelődő ROS-ok károsítják a sejtmebránokat, a nukleinsavakat, és a fehérjék építőköveit, az aminosavakat is. A MIOXSYS teszt a ROS/TAC egyensúlyt méri, és az értéket mV-ban adja meg. Amennyiben a kapott érték magasabb a határértéknél, úgy a szakirodalom alapján nagyobb százalékban alakul ki a membránkárosodás, gyakoribb a DNS fragmentáció, kisebb százalékban jön létre terhesség, és nagyobb arányban történik spontán vetélés.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?

  • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány.
  • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
  • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.

Lehet kezelést alkalmazni, ha a teszt eredménye határérték feletti?

Meg kell találni a felborult egyensúly okát, és az okot kell kezelni. Az antioxidáns terápia az egyik lehetséges gyógymód. Vannak a piacon olyan készítmények, amelyek segítségével a szervezet ROS szintjét csökkenteni lehet, ezáltal helyreállhat a redox egyensúly a szervezetben.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez ondómintára van szükség. A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni, hasonlóan a standard spermaanalízishez. A kapott mintából 30 mikrolitert kell a teszthez felhasználni. A 30 mikrolitert egy kis mikrofluiditás elvén működő szenzorra helyezzük, és ezt tesszük a mérőműszerben. Az eredmény néhány percen belül elérhető.

Mikor érdemes elvégeztetni a MIOXSYS tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek;
  • Normális spermaképek (normozoospermia) esetében, amikor ismeretlen eredetű a meddőség;
  • Olyan esetekben, amikor az ondómintában gyulladás nyomai láthatók (magas a fehérvérsejtek száma);
  • A normálistól eltérő (oligozoospermia) minták esetében;
  • Legalább három megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén;
  • Legalább három spontán vetélés esetén;

Szakirodalom

Kapcsolat

Írjon nekünk!