ANDROFLOR® teszt: A Férfi Infertilitás gyulladásos hátterének a tesztje (a normál mikroflóra és a kórokozók kimutatása real-time PCR segítségével)

Az elmúlt 50 év statisztikai adatai szerint a férfiak spermaképe mintegy 30-50%-kal romlott. Világszinten 186M meddő pár van, és 93M esetben a férfi infertilitás okozza a gyermektelenséget (ESHRE, Milánó, 2022). A legújabb WHO útmutató alapján (WHO 6th Edition, 2021) a nemzőképesség határértéke 16 M/ml spermiumkoncentrációra nézve. Ez az érték a 80-as években még 60 M/ml volt. A probléma akkor jelentkezik, amikor a kivizsgálások nem találják meg a férfimeddőség okát, erre mondja a szakirodalom, hogy „idiopátiás” esettel állunk szemben. Az idiopátiás esetek hátterében az esetek jelentős számában ondóúti gyulladás áll, bár a kórokozót a tenyésztéses eljárásokkal nem sikerül kimutatni. Az ANDROFLOR segítségével nemcsak a rejtett kórokozók mutathatók ki, hanem a normál mikroflórára is (mikrobiom) tájékoztatást ad.

Mi a teszt célja?

A legújabb kutatások szerint az ejakulátum, illetve az ondóutok nem sterilek, hanem hasonlóan a vaginához, saját mikrobiommal rendelkezik. Ez a mikrobiom betegség, kórokozók hatására felborulhat, és túlsúlyba kerülhetnek a káros mikroorganizmusok, amelyek gyulladást okoznak. A férfi infertilitás egyik alapvető oka az ondóutakban kialakuló gyulladás. A gyulladás okozója valamilyen fertőző mikroorganizmus (baktérium, gomba, vírus). A szervezet védekező mechanizmusa a gyulladás, és ez gyakran a kórokozó eltűnése után is fennáll. A gyulladás károsan befolyásolja a spermiumok képződését, és roncsolja magát a spermiumot is. A teszt célja, hogy kimutassa azokat a mikroorganizmusokat is, amelyek a hagyományos tenyésztési eljárásokkal nem, vagy nehezen mutathatók ki (ld: obligát anaerob mikróbák), például azért, mert alacsony számban vannak jelen, de még ilyen számban is gyulladást generálnak. A teszt ún. real-time PCR módszert alkalmaz, ami egyike a legérzékenyebb detektálási módszereknek, elvben akár egyetlen sejt DNS-t is ki tudja mutatni.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?

  • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány. A világon 93 M infertilis férfi van, és 46 M esetben nem tudjuk a meddőség okát (ESHRE, Milánó, 2022).
  • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
  • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.

Lehet kezelést alkalmazni, ha a teszt eredménye határérték feletti?

Amennyiben a kórokozó kimutatásra került, az andrológus-urológus szakorvos célzott antibiotikum terápiával már kezelni tudja a fertőzést.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzését a következő mintákból lehet elvégezni: ondóminta, húgycsőből származó minta, prosztata váladék, első sugár vizelet. A mintavételt illetően mindig kérje ki andrológus-urológus szakorvos tanácsát.  A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni, hasonlóan a standard spermaanalízishez.

Mikor érdemes elvégeztetni az ANDROFLOR tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Urológiai, andrológiai műtétek előtt
  • Mesterséges beavatkozások (pl: IVF) előtt
  • Ismeretlen eredetű meddőség esetén
  • Ismeretlen eredetű beágyazódási problémák esetén
  • Visszatérő gyulladások esetén, amikor a hagyományos eljárások nem mutatnak ki kórokozót
  • Bármilyen gyulladásos panasz esetén (pl: égő érzés vizeletürítés közben, fájdalom a genitáliákban, prosztata problémák esetén stb.)

Szakirodalom

semen_microbiota_cluster_analysis_of_real-time_pcr_data_0.pdf

Kapcsolat

Írjon nekünk!