ImMap®(Endometriális Immuntérkép) teszt: a méhnyálkahártya immunológiai térképe, uNK sejtek meghatározása

A mesterséges megtermékenyítések sikere számos tényező függvénye: függ az embrió minőségétől, a méhnyálkahártya mikrobiomjától, az implantációs ablak (WOI, Window of Implantation) nyitottságától, továbbá egyebek mellett függ immunológiai tényezőktől is. Az embrió megtapadása egy rendkívül komplex folyamat, számos gén vesz részt benne. Egyensúlyban kell lenni a sejtelhalásos és sejtosztódási folyamatoknak, valamint a gyulladásos és gyulladásellenes folyamatoknak. A RIF (Visszatérő Megtapadási Hiba), és az RM (Visszatérő Spontán Vetélés) a két legnagyobb kihívása az IVF-nek. Az ImMapR egy olyan teszt, amely meghatározza mind kvalitative, mind pedig kvantitative a méhnyálkahártya (endometrium) mindazon immunsejtjeit, amelyek a sikeres beágyazódást, illetve az embrió további fejlődését befolyásolhatják.

Mi a teszt célja?

A sikeres terhesség egy olyan folyamat, amelyben az anya szervezetének nemcsak tolerálnia kell a számára félidegen (semi-allogén) embriót, hanem aktívan részt kell vennie a beágyazódásban és az embrió további fejlődésében. A sikeres terhesség érdekében alapvető, hogy az anyai sejtek, az embrió, később pedig a magzati sejtek együtt tudjanak működni egy jól szabályozott immunológiai egyensúly keretei között.

Az ImMapR teszt célja, hogy meghatározza a mennyiségét, az aktivitását és egymáshoz viszonyított arányát a terhességi folyamatban résztvevő immunsejtek szubpopulációi szintjén (uNK sejtek, Th1, Th2, Th17, Treg lymfociták, B-lymfociták). NK sejtek meghatározása eddig is történt, de nem endometriumból, hanem vérből.  A szakirodalom szerint a szervezet embrióra adott válasza sokkal pontosabb, amennyiben az endometriumban termelődő uNK sejtek meghatározása történik. Ez az első olyan elérhető teszt Magyarországon, amely a méhnyálkahártya, tehát az embrió beágyazódási helyének az immunológiai állapotát mutatja meg.

uNK sejtek (uterus Natural Killer sejtek, méhnyákahártya természetes ölő sejtek)

Az uNK sejtek kulcsszerepet játszanak az embrió beágyazódásában, és a méhlepény fejlődésében. Az uNK sejtek szerepe, hogy felismerjék és eliminálják a szervezet számára idegen sejteket. Számos tanulmány bizonyítja szerepüket a RIF, illetve az RM során.

Th és Treg lymfociták

A T-lymfociták az immunrendszer azon sejtjei, amelyek a mikróbák és az idegen sejtes elemek elleni védekezésben vesznek részt. A méhnyálkahártyában többféle szubpopulációjuk létezik, és mindegyiknek megvan a speciális szerepe a beágyazódásban és a terhesség folyamatában.

Th1 – apró fehérje molekulákat, ún. cytokineket bocsátanak ki, amelyek az immunválasz elindításában játszanak szerepet.

Th2 – az általuk kibocsátott cytokinek szabályozzák az immunválaszt.

A Th1/Th2 arány eltolódása összefüggésben van az RM-mel.

Th17 – autoimmun folyamatokban játszanak szerepet

Treg – kulcsszerepet játszanak az immunválasz szabályozásában: elnyomják az immunválaszt és elősegítik az immun toleranciát.

B-lymfociták (B1 és B2)

A B1 sejtek autoimmun folyamatokat indítanak be. A tanulmányok szerint az általuk termelt molekulák (antitestek) jelenléte összefüggésben van a vetéléssel, a méhlepény leválásával, a korai magzati elhalással. A B2 sejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek képesek az apai antigéneket felismerni, de nem váltanak ki immunválasz, megvédve az embriót az immunrendszertől. A B2 sejtek hiánya összefüggésbe hozható az RM-mel.

Hogyan végzik a tesztet?

A tesztet endometrium biopsziából végzik. A biopsziát a WOI-ban (implantációs ablak) célszerű levenni. Stimulációs ciklus esetén a progeszteron beadása után 5,5 nappal, természetes ciklusban LH csúcs után 7 nappal, módosított természetes ciklusban hCG beadás után 7 nappal. A bioptátumot hűtve (2 és 6 oC között) kell szállítani. A vizsgálat áramlási citometriával (flow cytometer) történik. Az eredmények 3 hét alatt érkeznek meg. Az eredmények mellé terápiás javaslatot is adunk.

Mire lehet használni az eredményeket?

  • A teszt segítségével ki lehet mutatni az ismétlődő vetélés (RPL vagy RM), vagy a beágyazódási hiba (RIF) okát,
  • Segít a kezelés megtervezésében
  • Segít megelőzni a várandósság alatti komplikációkat,

Kinek javasolt elvégeztetni az ImMapR  tesztet?

  • Legalább 2-3 megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén, amikor a visszaültetett embrió nem tudott beágyazódni a méhnyálkahártyába;
  • Legalább 2-3 megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén, amikor a visszaültetett embrió fejlődése elindult, de spontán vetélés alakult ki;
  • Amikor az embrió bevizsgált, jó minőségű, de nem alakul ki terhesség;

Amikor mindkét fél kivizsgált, de a sikertelen terhesség idiopátiás (nincs ok)

Kapcsolat

Írjon nekünk!