Spermatogram (Mesterséges Intelligencián alapuló SPG teszt videóval)

A meddőségi adatok riasztóak, hiszen a szakirodalom és a statisztikai mutatók szerint a párok 15%-nál nem jön a baba egy év célzott házasélet után sem. Ezen esetek mintegy 40%-ában a férfi oldalán kell keresni a problémát, 40%-ban a női oldalon van eltérés, 20%-ban pedig ismeretlen eredetű a meddőség. A férfiak nemzőképességi romlásának, illetve ezen belül a spermiumparaméterek romlásának komoly szakirodalma van.
Levine és mtsi. 2017-ben a Human Reproduction Update-ben megjelent összefoglaló tanulmánya aggasztó képet mutat: a cikk szerint a férfiak spermiumkoncentrációja 52,4%-ot, az összes spermiumszám pedig 59,3%-ot esett vissza 1973 és 2011 között.
A WHO 2021-ben kiadott 6. szabályrendszere némileg módosította az 5. kiadás spermiumszámra, -koncentrációra, -morfológiára korábban megadott határértékeit. A férfiak nemzőképességének kivizsgálásának fontos eleme az alap spermium paraméterek megállapítása. Laborunkban az SPG teszt már a 6. kiadás alapján történik.

Mi a teszt célja?

A férfiak spermium paramétereinek meghatározása történhet manuálisan (mikroszkópos számlálókamrával – Makler vagy Neubauer kamra), vagy automata analizátorral (CASA rendszer). A manuális módszerek időigényesek, és nem mentesek a szubjektív hibától, hiszen mikroszkóposan, az emberi szem segítségével történik. Ráadásul a pontos morfológiai adatok megállapítása csak festett készítményben lehetséges, ami az eljárás idejét jelentősen meghosszabbítja. A hagyományos manuális módszerek időtartama jellemzően 1-2 óra. A CASA rendszereknek több típusa ismert, de közös elméleti alapon nyugszanak: az emberi szemet mikroszkópra szerelt kamera helyettesíti, és a kamera által rögzített adatokat egy szoftver elemzi ki. Ugyancsak a szoftver állapítja meg az alap paramétereket, amelyeket automatikusan összehasonlít az aktuális standarddal (jelenleg ez a WHO 2021-es 6th Edition). Gyorsaságban azonban nem jobb a manuális rendszernél, ugyanis a morfológiai vizsgálathoz itt is festeni kell a készítményt, viszont objektívebb eredményt ad.

A CASA rendszerek legújabb generációját képviseli a Lenshooke X1 Pro rendszer. Nagy előnye a korábbi CASA rendszerekhez képest, hogy hordozható (a korábbi CASA rendszerek a mikroszkóp helyigénye miatt csak rögzített helyzetben használhatók), működése pedig az AIOM elméleten (artificial intelligence optical microscopic technology, mesterséges intelligencia az optikai mikroszkópos technológiában) alapszik. A rendszer gyors, jellemzően 2-5 percen belül ugyanazokat a paramétereket megméri, mint az többi rendszer, beleértve a morfológiai vizsgálatot is. Hordozható, nincs helyhez kötve, és rendkívül pontos: a szakirodalom szerint >90%-os az egyezés a nem hordozható CASA rendszerek és a Lenshooke között. Az alap paraméterek mellett videót is készít, ami az ügyfél rendelkezésére áll.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?

  • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány.
  • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
  • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez ondómintára van szükség. A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni. A kapott mintából 10-20 mikrolitert kell a teszthez felhasználni. A vizsgálat egy speciális, egyszer használatos teszt kazettában történik. A kazettának két vizsgáló helye van: az első a pH-t méri, a második az összes többi paramétert. Az eredmény meghatározása AI segítségével történik, és néhány percen belül elérhető. Az alap paraméterek mellett videót is készít a rendszer.

Mikor érdemes elvégeztetni a tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek
  • Andrológiai kivizsgálás esetében a standard spermium paraméterek megállapítására
  • Ha sürgősen szükség van az eredményre (pl: IVF, vagy egyéb ART beavatkozás előtt)

Szakirodalom

Kapcsolat

Írjon nekünk!