SpermXpression® teszt: A spermiumok DNS-ét védő fehérjemolekulák genetikai hátterének analízise

A szakirodalom szerint a világ összes férfilakosának mintegy 7%-a küzd infertilitással, és az összes pár 40%-ban a férfioldalon kell keresni a problémát. Jelen tudásunk szerint az infertilis férfiak 15%-nál a probléma genetikai jellegű, mégis csak 4%-uknál tudják ezt vizsgálatokkal igazolni. A spermiumok egyedi sejtek, lényegében információt szállítanak a petesejtbe. Ez az információ a DNS-ben található. A spermium DNS-t „védő” fehérjemolekulákat „protaminnak” hívják, és egyetlen más sejtben sem találhatók meg. Kétféle protamin védi a DNS-t: protamin1 (PRM1) és protamin2 (PRM2). A fertilis ondóban a PRMN1/PRMN2 arány 1:1. Ezt az arány meg lehet mérni a PRMN gének aktivitásának a segítségével. A génaktivitást kvantitatív PCR segítségével határozzák meg. Az eltolódott arány csökkent fertilitást, és DNS sérülést jelez.

Mi a teszt célja?

A teszt célja a DNS integritását védő fehérjék (PRMN1 és PRMN2) arányának a meghatározása. Ezek az argininban gazdag fehérjék 1:1 arányban találhatók a fertilis férfiaknál, de amennyiben az arány eltolódik, úgy a fertilitás is megváltozik. Számos tanulmány szerint a PRMN arány biomarkerként tudja jelezni a termékenységet. Az arány gyakran normális spermakép esetén is kóros. A teszt segítségével el lehet dönteni, hogy az IVF beavatkozás esetén ejakulátumból származó spermiumot használjanak, vagy közvetlenül a hereszövetből származót (biopszia, TESE, vagy TESA). A szakirodalom szerint ugyanis a szöveti és az ejakulált spermiumok között jelentős különbség van a PRMN arányt illetően a szöveti spermiumok javára. A szöveti spermiumoknál ugyanis az érési folyamat még nem fejeződött be, még nem jutottak be a mellékherébe, ahol a 2 hetes utóérés zajlik. Nemcsak az arányt illetően van különbség, hanem a sikeres terhességben is jelentősen jobb eredményt mutatott a szöveti spermiumok használata.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?

  • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány.
  • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
  • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.
  • Az infertilis férfiak 15%-nál genetikai oka van a meddőségnek.

Lehet kezelést alkalmazni, ha a teszt eltérést mutat?

A leggyakrabban alkalmazott terápia az antioxidánsokkal történő kezelés legalább 3 hónapos időtartamig.

Hogyan végezzük a tesztet?

A tesztet ondómintából lehet elvégezni. A mintavétel szabályai megegyeznek a standard spermatogram esetén követett szabályokkal: 3-5 napos önmegtartóztatás után lehet az ondómintát vizsgálni. A vizsgálat eredménye 3 hét alatt érkezik meg.

Mikor érdemes elvégeztetni a SpermXpressionR tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek;
  • Normális spermaképek (normozoospermia) esetében, amikor ismeretlen eredetű a meddőség;
  • A normálistól eltérő ondóminták esetében;
  • Legalább három megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén;
  • Negatív SAT eredmény esetén, amennyiben nincs egyéb magyarázata a sikertelen IVF-nek;

Szakirodalom:

Kapcsolat

Írjon nekünk!