PreBio Ovarian Reserve (POR) teszt: a petefészek petesejttermelő képességének genetikai analízise

Az IVF sikere leegyszerűsítve három tényező függvénye: a létrejött embriók életképessége, a méhnyálkahártya állapota (befogadó képessége, receptivitása), és az alkalmazott technikák, beleértve az orvos felkészültségét. Amennyiben a petefészek nem stimulálható megfelelően, úgy kevés, vagy rossz minőségű petesejt nyerhető. Éppen ezért fontos a petefészek genetikai hátterének a felderítése, mert akár egyetlen addicionális petesejt is számottevően javíthat a hatékonyságon.

Mi a teszt célja?

A teszt célja, hogy optimalizálja a petefészek stimulációját, és javítsa a kinyerhető petesejtek minőségét. A POR teszt a legszéleskörűbb genetikai analízis, amely magában foglalja egyebek mellett az FSHR, IL-11, POLG, és AR gének polimorfizmusainak elemzését, és ezáltal farmakogenetikai irányultságukat. A hormonális stimuláció alkalmával használt hormonkészítmények így, vagy úgy, de az említett gének jelenlététől, illetve működésétől függnek. Az említett gének elemzése hozzájárulhat az egyénre szabott orvoslásban az egyénhez leginkább illő „hormonkoktél” összeállításához. Publikációk bizonyítják (ld. szakirodalom), hogy a teszt alanyai átlagosan három petesejttel többet produkáltak a kontroll csoporthoz képest.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt vérmintából végezhető, nem igényel speciális beavatkozást. A levett mintából a laborban DNS-t vonnak ki, és pontosan analizálják a három géncsoportban lévő géneket SNP után kutatva.

Kinek javasolt elvégeztetni az PreBio Ovarian Response (POR) tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Mindazon női páciensek részére, akiknél már diagnosztizálták a petefészek kimerülését
  • A 35 év feletti női páciensek részére
  • Mindazon női páciensek részére, akik már legalább 2 sikertelen IVF kezelésen vettek részt, és optimalizálni akarják a petefészek stimulációját

Szakirodalom

Kapcsolat

Írjon nekünk!