FEMOFLOR® teszt: endometrium és vagina mikrobiom analízis RT-PCR-rel

A vaginális és endometriális mikrobiom egy dinamikusan komplex rendszer, amelynek összetétele számos belső (endogén) és külső (exogén) tényező függvénye. Ilyenek többek között a kor, a szexuális szokások, a hormonális állapotok, a különböző fertőzések, és a szedett gyógyszerek. A szakirodalom szerint összefüggés van a mikrobiom összetétele és a sikeres, vagy sikertelen megtermékenyítések (természetes vagy mesterséges) között. A mikrobiom eltérések szoros összefüggésben vannak az urogenitális fertőzésekkel és a terhességi komplikációkkal.

Mi a teszt célja?

A vagina és az endometrium számos mikroorganizmus élőhelye, amelyek közül elsősorban a baktériumok az uralkodók. Egy másik jellemző sajátosság, hogy a baktériumok között is vannak olyan törzsek, illetve fajok, amelyek normális esetben túlsúlyban vannak (pl: Lactobacillus). A Lactobacillus-ok egyrészt tejsavtermelésük révén csökkentik a környezet pH-ját, másrészt ún. bakteriocin (egyfajta bakteriális antibiotikum) termelés révén szabályozzák az egyéb mikróbák szaporodását. Külső és/vagy belső tényezők az egyensúlyban lévő mikrobiom összetételét felboríthatják (diszbiózis), és elősegíthetik a kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.  Egyebek mellett például ilyen tényező a női szervezet által termelt ösztrogén, amelynek a hiányában kevesebb a glikogén, ami a Lactobacillus-ok egyik tápanyaga. A glikogént alakítják át tejsavvá, ami savas környezetet biztosít. A kevesebb tejsav miatt megemelkedik a környezet pH-ja, és lehetőség nyílik kórokozó mikroorganizmusok szaporodására. A teszt célja, hogy a mikrobiom összetételét kimutassa (minőségi és mennyiségi elemzés), és segítse a személyre szabott terápiát.

Mit mutat meg pontosan a teszt eredménye?

A teszt a női nemi szervben található mikroorganizmusokat, és azok mennyiségét mutatja ki, beleértve a kórokozó mikróbákat is. Szemben a hagyományos tenyésztéses, vagy DNS alapú tesztekkel nemcsak a mikróbák jelenlétét, vagy hiányát detektálja, hanem a vaginában található mikróbák mennyiségét is meghatározza (mikrobiom elemzés). Ez azért fontos, mert a mikrobiomban mindig találhatók ún. feltételes kórokozók, illetve anaerob mikróbák. Előbbiek csak akkor igényelnek kezelést, ha egy bizonyos mennyiségnél nagyobb arányban vannak jelen. Utóbbiak oxigén jelenlétében elpusztulnak, így a hagyományos tenyésztési eljárásokkal nehéz a kimutatásuk.

 1. ábra A vaginális mikrobiom összetétele

Hogyan végezzük a tesztet?

A tesztet RT-PCR (real-time PCR) segítségével végzik. Az RT-PCR az egyik legérzékenyebb detektálási eljárás, sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos tenyésztéses eljárások. Az RT-PCR segítségével nemcsak az adott mikróba jelenlétét, vagy hiányát lehet meghatározni, hanem a pontos mennyiségét is.

Mikor érdemes elvégeztetni a Femoflor tesztet?

A teszt egyaránt javasolható (indikációk):

 • Urogenitális fertőzések, vagy ezek tünetei esetében
 • A vaginális mikrobiom potenciális változásai esetében, miszerint:
  • antibiotikum, hormon, vagy citoszatikus kezelés esetén
  • fogamazásgátlók szedése esetén
  • új szexuális partner esetében
 • Műtéti beavatkozások előtt
 • RIF és RPL esetében (megtapadási hibák, illetve spontán abortuszok esetében)
 • A várandósság felkészítésében
 • Eltérő tenyésztési eredmények esetében
 • Posztmenopauzális vaginitisz esetében

Szakirodalom

vaginal_microbiota_e150-1

Kapcsolat

Írjon nekünk!