Kombinált vizsgálatok

A megtapadási hibák (RIF) és visszatérő vetélések (RPL) esetében gyakran egy mintavétellel több vizsgálatot is el lehet végezni, feleslegessé téve egy második biopsziát. A leggyakrabban az implantációs ablak és mikrobiom vizsgálatának a kombinációjára kerül sor. Az ablak pontos megállapítása befolyásolja a megtapadást, hiszen az esetek 30%-ban a 2-3 sikertelen beültetés mögött az ablak elcsúszása áll. A mikrobiom vizsgálata azért fontos, mert hiába történik meg a beültetés nyitott ablaknál, amennyiben a méhnyálkahártya mikrobiális környezet eltér az optimálistól, úgy az embrió vagy nem tapad meg, vagy a fejlődése áll meg rövid időn belül.


A visszatérő vetélések mögött gyakran immunológia okok húzódnak meg. Ma már tudjuk, hogy a méhnyálkahártya immunológiai vizsgálata lényegesen pontosabb eredményt ad, mint a vérből történő tesztek. Az uNK sejtek, és egyéb immunsejtek száma és egymáshoz viszonyított arányuk egy jól meghatározható intervallumon belül segíti az embrió megtapadását. Az optimális összetételtől való eltérés azonban negatív hatással van az embrió fejlődésére. Az immunsejtek optimálistól eltérő száma gyakran együtt jár a nyálkahártya gyulladásos állapotával, amely jelenlévő, vagy már lezajlott fertőzésre utalhat. Az immunológia vizsgálatokat is lehet kombináltan végezni, hiszen a biopsziás mintavételek esetében a ciklus 19.-22. napja közötti (ovuláció után 5.-8. nap) intervallumot kell megcélozni. Az ablakvizsgálatnál a mintavétel időpontja szigorúbb, de a jelzett perióduson belül van (stimulált ciklus: progeszteron bevétel után 5. nap; natív ciklus: Lh csúcs utáni 7. nap).


A leggyakoribb kombinált vizsgálatok az alábbiak:

  1. ERA/EMMA/ALICE egyben – EndomeTrio
    Az Igenomix által végzett kombinált vizsgálat. Az eredmény két héten belül érkezik, és tartalmaz terápiás javaslatot.
  2. ErMap/MicroBioMap egyben – MapDuo
    Az IGLS által végzett kombinált vizsgálat, ugyancsak kéthetes határidővel, és terápiás javaslattal.
  3. ImMap/ErMap/MicroBioMap egyben – MapTrio
    Az IGLS az egyetlen olyan labor, amely az ablak vizsgálatot, a mikrobiom tesztet és az immunológia térképezést egyetlen mintából elvégzi.
  4. uNK Immun és Femoflor Duo egyben – ImmunDuo
    Az endometrium gyulladásos állapotát, és az esetleges kórokozót, vagy feltételes patogént is kimutatja egyetlen mintából.
Kapcsolat

Írjon nekünk!