Keretes rész:
5 fontos adat a csökkenő nemzőképesség okairól:
- A férfiak meddősége nem vezethető vissza egyetlen okra
- A táplálkozás befolyásolja a spermiumok képződését és minőségét
- Az elhízott férfiak (BMI>25) spermium koncentrációja 20%-kal alacsonyabb
- A metabolikus szindróma rontja a nemzőképességet
- Kerülendő a glutén, tej, cukor, és a növényi olajok
A férfimeddőség lehetséges okai
Életstílusbeli tényezők (táplálkozás)
A környezetszennyezésen túl vannak egyéb okok is a férfi infertilitás hátterében. A nyugati típusú étkezés az egyik ilyen tényező. A hasi elhízás és a csökkent tesztoszteron-szint között találtak összefüggést, míg a BMI > 25 felett a spermium koncentráció 20%-al romlik. A nyugati típusú étkezés (sok szénhidrát, főként magas glikémiás indexű ételek, kevés zsír, kevés fehérje) már bizonyítottan inzulin rezisztenciát (IR) és hiperinzulinizmust okoz. Ez a két folyamat nem csupán az elhízásban, és a cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet, hanem a metabolikus szindróma kialakulásában is.
A rendszeresen fogyasztott finomított szénhidrátok hatására naponta többször magas vércukor és inzulinszint alakul ki. Ezek a tényezők a zsírsejteket zsírszintézisre kényszerítik, és gátolják a zsírszövet lebontását. Végső soron ez vezet az elhízáshoz. A szervezet magasabb zsírszövet aránya, különösen a belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsír folyamatosan gyulladásfaktorokat bocsát ki, amelyek állandó gyulladásban tartják a szervezetet. Ez a háttér természetesen befolyásolja a spermiumok képződését, és magának a spermiumoknak a szerkezetét is.
A kórosan magas vércukorszint miatt az agy jóllakottsági központja érzéketlenné válik a táplálékfelvételt szabályozó két hormonra, a leptinre és az inzulinra, így folyamatosan éhségérzetet generál. A túlevés tehát az összezavarodott agy tevékenységének a következménye is.
Vannak bizonyos tápanyagok, amelyek kerülendők, mert elősegítik a szervezetszintű gyulladás kialakulását, illetve fenntartását. Ilyen például a glutén, vagy más néven sikér. A glutén két részből áll: α-gliadin, és glutenin. Az α-gliadint nem tudja az emberi szervezet feldolgozni, és valójában ez a vegyület okolható a lisztérzékenységért, a szivárgó bél szindrómáért, és számos autoimmun folyamatért. Szintén kerülendő a tej, és nemcsak a laktóz miatt, ami egyrészt gyors vércukorszint emelkedést okoz, és sokak számára emészthetetlen, hanem a tejben lévő növekedési faktorok miatt. Ezek a molekulák a növendék állatok részére fontosak, az emberben viszont kóros folyamatokat indítanak. Kerülendők mindazok a tápanyagok, amelyeknek magas az omega-6 tartalma. Ilyenek pl. a növényi olajok (kukorica, repce, len). A nyugati táplálkozásban az omega-3 és 6 közötti arány felborult az utóbbi javára, ami viszont gyulladáskeltő. Az omega-3 viszont gyulladáscsökkentő, és a helyes táplálkozásban ennek a vegyületnek kellene túlsúlyban lenni. A tengeri élőlények tartalmaznak nagy mennyiségű, és jó minőségű omega-3 zsírsavat.
A helytelen táplálkozás felborítja a bélflóra egyensúlyát, a mikrobiom arány eltolódik. A probiotikumok segítenek helyreállítani a mikrobiom egyensúlyát, és ezáltal csökkenthetik a gyulladásos folyamatokat.