VMA teszt: Vaginális Mikrobiom Analízis

A VMA teszt az EMMA egyszerűbb, olcsóbb, és lényegesen kevésbé invazív változata. A méhnyálkahártya mikrobiom összetétele a tapasztalatok szerint ugyanis vaginális eredetű. A szakirodalom szerint összefüggés van a vagina mikrobiom összetétele és a sikeres, vagy sikertelen IVF között.

Mi a teszt célja?

A vagina felszínén az embrió beágyazódása szempontjából előnyös hatású baktériumok élnek. Ezek egyike a tejsavbaktériumok nemzetsége (Lactobacillus), amelyek olyan mikrokörnyezetet teremtenek, amelyek elősegítik a megtermékenyítést, és a potenciálisan sikeres beágyazódást. A lactobacillusok által termelt vegyületek segítik elnyomni a kóros, és esetenként gyulladást okozó baktériumokat (pl: Gardnerella sp.). Amennyiben a kóros mikroflóra kerül túlsúlyba, úgy a nemkívánatos mikroflóra felszálló fertőzés útján eljuthat a méhnyálkahártyába és gyulladást okozhat, ami a beágyazódást gátolja.

A teszt célja a vagina mikrobiális összetételének a kimutatása a jelenleg elérhető legpontosabb módszerrel, a DNS új generációs szekvenálásával (NGS, Next Generation Sequencing). A módszer nagy előnye, hogy olyan mikróbákat is ki tud mutatni, amelyek a hagyományos módszerekkel a detektálási küszöb alatt maradnak.

Mit mutat meg pontosan a teszt eredménye?

A vaginális mikroflóra megváltozása kapcsolatban állhat a sikertelen beültetésekkel, és a korai spontán abortusszal. A teszt kimutatja a vaginában található mikrobiom eloszlását, és magyarázatot adhat:

  • A sikertelen beültetésekre
  • A gyulladásos állapotok eredetére
  • Összefüggésbe hozható a spontán abortusszal

A riport minden esetben tartalmaz javaslatokat arra nézve, hogy az esetleges kóros állapotot milyen kezeléssel érdemes kezelni.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez vaginális kenetre van szükség. A mintavétel nem tart tovább néhány percnél. A levett minta stabilizáló oldatba kerül, és így könnyen és biztonságosan szállítható.

Mikor érdemes elvégeztetni a VMA tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Többször megismételt, sikertelen IVF kezelések esetén, amikor a visszaültetett embrió nem tudott beágyazódni;
  • Ismeretlen eredetű gyulladások esetében;
  • Ismeretlen eredetű nőgyógyászati problémák esetében;

Szakirodalom

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Delta-Vita Kft.