ZYMOT (Fertile chip): Mikrofluiditás elvén alapuló spermium szelektáló mikrochip

Akkor beszélünk meddőségről, ha legalább 1 éven át tartó célzott együttlét során sem jön létre a kívánt várandósság. A meddőség esetében 40%-ban a férfiaknál kell keresni az okot, de az esetek 20-40%-ban az ok nem ismert, ún. idiopátiás. A szakirodalom szerint az idiopátiás esetek mintegy 50%-ában az oxidatív stresszt (OS) lehet okolni a kialakult meddőségért. Az OS képes roncsolni a spermiumok membránrendszerét, és a DNS szétesését, ún. fragmentációt okoz. A fragmentált DNS-t tartalmazó spermiumok fragmentációs indexe (DFI) magas, és az ilyen spermiumokkal végzett megtermékenyítés, függetlenül a megtermékenyítés módjától (természetes, vagy mesterséges, inszemináció, vagy IVF) olyan embriót eredményez, amely nem lesz életképes.

Mi a teszt célja?

A mesterséges megtermékenyítés (Asszisztált Reprodukciós Technológia, ART) során használt spermium előkészítési módszerek során a spermiumok DFI-e a szakirodalom szerint elérheti a 20%-ot is. Mivel nincs lehetőség a fragmentált DNS-t hordozó spermiumok kiszűrésére, az ilyen spermiumokkal végzett megtermékenyítés nagy valószínűséggel életképtelen embrióhoz vezet. Amennyiben a Fertile Chip-pel végzik az előkészítést, úgy a DFI egy nagyságrenddel alacsonyabb lesz. A chip olyan mikrofluiditás elvén alapuló szeparációs (elválasztó) eszköz, amely szimulálja azokat a körülményeket, amelyekkel a spermiumoknak kell szembenézni a női szervezeten belül. Csak a legjobban mozgó ondósejtek tudnak eljutni a chipben található membránhoz, és azon is csak a legerősebbek mennek át. Mivel nincs semmilyen kényszerítő erő, így a DFI alacsony marad. Az alacsony DFI egészségesebb embriókat, és végső soron magasabb terhességi rátát jelent mind inszemináció, mind pedig IVF esetében. A chip diagnosztikus célra is alkalmas, mert %-os arányban meg lehet vele határozni a fertilis spermiumok arányát.

Mennyire gyakori a férfimeddőség?

  • A szakirodalmi adatok alapján globálisan a párok 15%-a meddő, a férfiak esetében pedig 2-12% az előfordulási arány.
  • A férfiak 20-70%-ban, átlagosan mintegy 40%-ban felelősek az infertilitásért a gyermeket kívánó párok esetében.
  • Az infertilis férfiak esetében 20-40%-ban nem találják meg okot.

Mit lehet tenni, ha alacsony a fertilis spermiumok aránya?

Amennyiben alacsony a fertilis spermiumok aránya, meg kell keresni az okát. Az OS mérésére javasolt a MIOXSYS módszer. A DFI csökkentésére antioxidáns terápiát lehet használni.

Hogyan végezzük a tesztet?

A teszt elvégzéséhez ondómintára van szükség. A mintát 3-5 nap önmegtartóztatás után érdemes levenni, hasonlóan a standard spermaanalízishez. A kapott mintából maximum 3 ml-t lehet a teszthez felhasználni. A chipre helyezett mintát csak inkubálni kell 37oC-on 30 percig, és utána a membránon átjutott spermiumok összegyűjthetők. Az összegyűjtött spermiumokkal lehet megtermékenyítést végezni, vagy az eredméynt diagnosztikus célra használni.

Mikor érdemes használni a FertileChip tesztet?

A teszt egyaránt javasolható:

  • Meddőség esetén, amikor már ismert, hogy a meddőség nem női eredetű, és a meddőség leggyakoribb okai már kizárásra kerültek
  • Normális spermaképek (normozoospermia) esetében, amikor ismeretlen eredetű a meddőség
  • Legalább három megismételt, sikertelen IVF kezelés esetén
  • Legalább három spontán vetélés esetén

Videó

Szakirodalom

Kapcsolat

Írjon nekünk!

Elérhetőségeink

Delta-Vita Kft.